Utrustning för att köra cross

Vill du eller ditt barn börja köra motocross kommer du att behöva du en hel del grejer utöver själva motorcykeln.motorsport_234605089

Utrustning

Motocross är en rolig och fartfylld sport och är ett utmärkt sätt att motionera. Tittar man på en motocross-tävling kan man tro att det är rent livsfarligt men det är det inte, det är ytterst få allvarliga olyckor inom motocrossen. Men helt riskfritt är det inte. Därför behöver du en hel del skyddsutrustning. Kör du motocross kommer du förr eller senare att köra vält, oftast sker det när du kört länge och är trött och oftast sker det på ett långsamt, knixigt parti av banan. Trots att det inte går så fort behöver du skydd för att inte skada dig.

Minimikrav

Skall du köra motocross på bana krävs det att du har hjälm, ryggskydd, motocross-stövlar, långärmad tröja och grova byxor enligt Svemo Men för säkerhets skull bör du också ha axelskydd, nackskydd, armbågsskydd, knäskydd och glasögon.

Skydden

Viktigaste skyddet är hjälmen som skall vara godkänd och är oftast av typen integralhjälm, dvs den täcker även ansiktet. Motocross-stövlar är också mycket viktiga eftersom det är fötterna som står för den mesta hårda markkontakten när du kör. Kraftiga skyddande handskar behövs också då handskador så som brutna fingrar är mycket vanligt vid omkull åkningar. Övriga skydd, axelskydd, nackskydd och armbågsskydd finns antingen att köpa vart och ett för sig eller integrerade i en jacka. Knäskydden tar vid där stövlarna slutar och det finns också speciella byxor med inbyggd vaddering.

Kläder

Utanpå alla skydden har förarna överdragsbyxor och en överdragsjacka som är lätta att tvätta, för smutsig blir man när man kör. På överdragsjackan kan du sy fast tygmärken som till exempel klubbemblem och sponsorer (om du är framgångsrik).

Motion

Motocross är en perfekt sport för motionärer eftersom det är så roligt att du inte ens märker att du blir trött.