DAF – ett välkänt namn inom lastbilsrally

DAF har alltsedan grundandet gjort sig kända för att tillverka lastbilar som är något utöver det vanliga. De tävlade flitigt under 1960- och 70-talen, men det var 1981 som satsningen kom igång på allvar. Då ställde DAF för första gången upp i världens kanske mest prestigefyllda rallytävling, Dakar-rallyt.rallylastbil

Dakar-rallyt under 1980-talet

1982 lanserade och tävlade DAF i Dakar-rallyt med modellen N2800, men tyvärr var den för tung för att kunna vara riktigt framgångsrik. Som servicelastbil fungerade den däremot utmärkt.1984 ställde DAF upp i Dakar-rallyt med en ganska udda lastbil, DAF 3300 4×4. Lastbilen hade två motorer på vardera 400 hästkrafter. En motor drev framhjulen och den andra drev bakhjulen. Tanken bakom den konstruktionen var att lastbilen skulle kunna köras även om den ena motorn stannade. Lastbilen hade en enorm kraft och förutom att den efter halva loppet ledde tävlingen för lastbilar över 10 ton låg den dessutom på en 32:a plats totalt. Tyvärr fick lastbilen problem med hjullagren och teamet hade inga på reserv.1985 var utseendet förändrat, men motorerna var fortfarande i princip desamma. Den här gången vann DAF 10-tonsklassen och kunde även ha vunnit totalt om det inte vore för straffpoäng som de ådrog sig vid reparationer av panelen.Efter ett otursår 1986 lyckades DAF återigen ta hem titeln i den tunga klassen 1987.1988 ställde DAF upp med lastbilarna X1 och X2. X1 kunde accelerera upp till 100 kilometer i timmen på 8,5 sekunder och hade en toppfart på 180 kilometer i timmen. På den sjunde etappen voltade tragiskt nog X2 vilket ledde till att en av deras mekaniker dog. DAF drog sig därefter ur tävlingen och körde inte på flera år.

DAF i Sverige

DAF säljer även ”vanliga” lastbilar av riktigt bra kvalitet. Den svenska delen av företaget har ännu inte gett sig in på racingscenen, men för den som är intresserad går det bra att kolla in deras hemsida DAF Sweden där de dessutom säljer begagnade lastbilar.Förutom Dakar-rallyt har DAF sedan 1980-talet tillverkat lastbilar som har kört banracing i bland annat European Truck Race-serien.