Meka med bilen

Att vara bilintresserad innebär även att man tycker att det är spännande att lära sig mer om de olika bildelarnas funktion. Denna kunskap kan man sedan använda för att meka med sin egen bil och själv fixa sådant som annars skulle kosta pengar att få gjort hos en bilmekaniker. Skruva själv

Handla online

Det finns ett stort utbud av reservdelar, verktyg, oljor och vätskor ibland annat olika onlinebutikerna som du kan beställa. Onlinebutiker har oftast ett mycket större utbud än vad fysiska butiker kan erbjuda och det kan därför vara bra att vända sig till en onlinebutik för att hitta precis rätt produkter för sin bil.Om din bil är en SAAB, Volvo, Volkswagen eller Audi rekommenderas en onlinebutik som heter Mekonline. De har ett stort och fint sortiment av reservdelar och biltillbehör. Om du känner att du kanske tar dig vatten över huvudet med din bilreparation erbjuder Mekonline även bilservice.

Vad kan du göra själv?

Att kolla och fylla på olja, spolarvätska, kylarvätska och bromsvätska kan oftast göras enkelt utan specialverktyg. Var bara säker på att du väljer en produkt som är kompatibel med din bilmodell. Att byta filter på bilen går även utmärkt att göra själv. Du kan beställa reservdelar såsom oljefilter, luftfilter, kupéfilter, bränslefilter, servofilter samt växellådsfilter online och sedan följa de många guider som finns på internet om du känner dig osäker på installationen.Underhåll av bromsar är även förhållandevis lätt på moderna bilar. Med bromssystemet avser man ett flertal delar såsom bromsbelägg, bromsskivor, bromsrör och bromscylinder. Bra att komma ihåg är att man oftast byter bromsdelarna samtidigt, i synnerhet om det finns rost eller slitage.Byte av bildäck behöver inte heller vara en komplicerad affär om man har en domkraft och kan vara bra att kunna göra själv så att man enkelt kan byta mellan sommar och vinterdäck utan att behöva boka tid hos en mekaniker.Testa att vara din egen mekaniker! Det kan spara dig både tid och pengar samtidigt som du har det roligt och lär känna din bil bättre. Att meka är en rolig och kreativ hobby för alla med bilintresse.Ett tips om du behöver hjälp med ditt mekande är att kolla på avsnitten av “Bosse Bildoktorn”. Där får du grundligt se hur du gör olika reparationer på bilen. Här nedan ser du ett exempel på hur man kollar oljetrycket på bilen.